Centraal-Azië
Centraal-Azië is voor velen terra incognita. Toch komen hier vele mondiale ontwikkelingen samen: de gevolgen van de ineenstorting van de Sovjetunie, de oorlog in Afghanistan, de missie van de VS tegen het internationale terrorisme, de wedijver tussen Amerika en Rusland om de transportroutes van waaruit ze het gebied willen beheersen en ecologische dreigingen.
Midden in dit gebied liggen Kirgizië en Tadzjikistan. De bevolking in deze twee voormalige Sovjetstaten verarmt razendsnel en voelt zich in de steek gelaten. Alleen Saoedi-Arabië toont belangstelling en bouwt er in hoog tempo prefab moskeeën. In deze strategisch belangrijke regio vormen armoede, corruptie en toenemende islamisering in de buurlanden, een explosief mengsel. Doordat de bevolking teruggrijpt naar oude tradities dreigt ook nog eens de gelijkberechtigde positie van vrouwen – een erfenis uit de Sovjettijd – teloor te gaan. Het is dus van essentieel belang dat vrouwen de zeggenschap over hun eigen lichaam behouden. Een Nederlands project ondersteunt daarom plaatselijke organisaties die dit beijveren en biedt daarnaast een inkijkje op plaatsten die gewoonlijk gesloten blijven.
Doel is om met artistieke middelen het leven in deze regio in beeld te brengen. Via een internationaal uitwisselingsproject tonen Centraal-Aziatische en een Nederlandse fotografen – ieder vanuit een eigen invalshoek – spanningen als het terug willen keren naar islam en tradities en tegelijkertijd dromen van een magnetron en snelle bolide, moeders en kinderen die sterven in gespecialiseerde bevalcentra waar het personeel in een smetteloze witte jas rondloopt. Een fototentoonstelling, boek en website trachten de fundamenten van deze ongerijmdheden bloot te leggen. De eerste aanzet is van Bert Verhoeff en Reinie van Goor. Zij spraken met (aanstaande) moeders, artsen, geroofde vrouwen en jongeren.
mail voor informatie: info@artesinmedia.nl