spakenburg dames op weg naar de statenjacht op de pier botterdag botter klederdracht juni 2008

Kuiven & kraplappen

Met Kuiven & kraplappen brengen Bert Verhoeff, Hannes Wallrafen en Reinie van Goor vrouwen voor het voetlicht die anno 2009 nog dagelijks in klederdracht lopen.

Bert Verhoeff toont met krachtige beelden dat het leven niet is wat het lijkt. Een vluchtige blik kan de indruk wekken dat hij iets uit het verleden vastlegt. Niets is minder waar. Zijn weerbarstige beelden laten in verhevigde vorm een veranderende samenleving zien.

Nadat hij in korte tijd blind was geworden verruilde fotograaf Hannes Wallrafen zijn lens voor de microfoon. Sindsdien brengt hij als geluidskunstenaar zaken aan het licht die niet in beelden te vangen zijn.

De oorspronkelijk uit Spakenburg afkomstige Reinie van Goor licht in korte teksten toe hoe vrouwen eigen tradities koesteren en deze moeiteloos combineren met een hedendaagse levensstijl.

In Kuiven & kraplappen portretteren fotograaf Bert Verhoeff en audiokunstenaar Hannes Wallrafen vrouwen uit Spakenburg; vrouwen die traditionele kleren dragen. Deze vrouwen hechten overduidelijk waarde aan hun tradities, zonder dat het hedendaagse leven aan hen voorbijgaat.  Ze bestieren succesvolle bedrijven, bekleden als manager topposities, hun kinderen zijn getrouwd met migranten, en ze laten zich behandelen door een lokale uit Iran afkomstige vrouwelijke tandarts. Het zijn weerbarstige beelden: een veranderende samenleving in verhevigde vorm. De uit Spakenburg afkomstige Reinie van Goor schreef de tekst die mede een ode werd aan haar moeder.

Het boek met audio-cd kost € 25, de speciale gesigneerde uitgave van het boek met print 20×30 cm in een oplage van 50 stuks kost € 100.
Te bestellen via reinie@artesinmedia.nl